Onderhoudsvoorschriften

Home » Technische info » Onderhoudsvoorschriften

Eerste reiniging

Voor de reiniging, bescherming en verzorging adviseren wij producten met een neutrale pH (7 tot 10) te gebruiken, omdat terrazzo een zuurgevoelig product is. Reiniging na het leggen is erg belangrijk om een ​​blijvende schoonheid te garanderen en de hoge waarde van het materiaal jarenlang te behouden. Na plaatsing adviseren wij cementresten en vuil zo snel mogelijk te verwijderen, een onvoldoende of laattijdige eerste reiniging kan het uiterlijk van het oppervlak veranderen.

Nadat de mortel volledig droog is, wordt aanbevolen om de oppervlakken te reinigen met een specifiek steenverzorgingsproduct. Volg altijd de instructies van de fabrikant voordat u overgaat tot het gebruik van steenverzorgingsproducten. Na de eerste reiniging is het aan te raden om een ​​beschermende behandeling te geven met een impregneermiddel, om de vlekbestendigheid te verhogen en de reiniging te vergemakkelijken. Voor het voegen en om het impregneermiddel sealer te geven, moeten de oppervlakken en mortellijm volledig droog zijn.

Voor het volledig droog adviseren wij een wachttijd van ca. 4 tot 6 weken. Deze wachttijden zijn bij benadering en kunnen variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en omstandigheden van het project. Alvorens de oppervlakken te verzegelen, is het raadzaam nogmaals te reinigen met een droogtijd van ca. 24 uur, om alle vuilresten te verwijderen. Wij adviseren om alleen onbehandeld materiaal te plaatsen. Het leggen van niet behandeld materiaal kan problemen geven als gevolg van een niet gelijkmatige droging van het vocht. Het resultaat kan kleurverschil op oppervlakken en vervorming met scheuren zijn. Bij een voorbehandeld materiaal blijven de voegen onbehandeld en is een verdere behandeling dus noodzakelijk.

Regelmatige reiniging

Raden we aan om alleen warm water met een neutraal pH-reinigingsmiddel te gebruiken, zonder toevoegingen. Vermijd zure en alkalische reinigingsmiddelen.  Vermijd contact met producten zoals azijn, wijn, citroensap of sanitairreinigers (pH < 7). Er zijn zuren die de oppervlakken kunnen beschadigen. Ook sterk alkalische (pH > 10) en oplosmiddelen of schuurmiddelen kunnen de oppervlakken beschadigen. WAT U MOET WETEN Voor het reinigen, beschermen en onderhouden van TERRAZZO adviseren wij de producten van Fila of Möller Chemie of gelijkwaardig. Vraag rechtstreeks bij uw lokale dealer naar de reinigings-, beschermings- en verzorgingsproducten van Terrazzo.